Yılın Annesi Okulsev Seçildi

Ä°ncirliova’da, spastik engelli kızı Buse Okulsev’e 23 yıldır bakan AyÅŸe Okulsev (52), kurucularından olduÄŸu Ä°ncirliova Engelsiz YaÅŸam DerneÄŸi’nce (Ä°NEYDER) ‘Yılın Annesi’ seçildi. Maddi durumlarının iyi olmadığını belirten Okulsev, tek isteÄŸinin..

Yılın Annesi Okulsev Seçildi
Yayınlanma: Güncelleme: 123 views

Ä°ncirliova’da, spastik engelli kızı Buse Okulsev’e 23 yıldır bakan AyÅŸe Okulsev (52), kurucularından olduÄŸu Ä°ncirliova Engelsiz YaÅŸam DerneÄŸi’nce (Ä°NEYDER) ‘Yılın Annesi’ seçildi. Maddi durumlarının iyi olmadığını belirten Okulsev, tek isteÄŸinin kızı için hayırseverler tarafından bir akülü tekerlekli sandalye alınması olduÄŸunu söyledi.

Ä°ncirliova’da yaÅŸayan AyÅŸe Okulsev ve emekli işçi Mustafa Okulsev’in iki çocuÄŸundan biri olan Buse Okulsev, spastik engelli olarak dünyaya geldi. AyÅŸe Okulsev, tekerlekli sandalyeye mahkum olan ve hiçbir iÅŸini tek başına yapamayan kızına 23 yıldır, gece gündüz demeden fedakarca bakıyor. Bir an olsun kızının yanından ayrılmayan Okulsev, düzenli olarak banyosunu yaptırıyor, saçını tarıyor, yemeÄŸini yedirip, zaman zaman gezdiriyor. Sadece kendi kızı deÄŸil diÄŸer engelliler için de çalışan AyÅŸe Okulsev, kurucularından olduÄŸu Ä°NEYDER tarafından ‘Yılın Annesi’ seçildi, plaket ile ödüllendirildi.

DHA muhabirinin evinde görüştüğü AyÅŸe Okulsev, kendisini ‘Yılın Annesi’ seçen dernek üyelerine teÅŸekkür edip, “Kızım Buse’yi büyütürken çok zorluklar çektim. Aydın ve Ä°ncirliova’da engelliler çok fazla tanınmıyordu. Ä°ncirliova Engelsiz YaÅŸam DerneÄŸi’ni kurarak bir ilki gerçekleÅŸtirdik. DerneÄŸimizde engelilileri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Özellikle engelli çocuÄŸu olan anneler gerçekten çok sıkıntılılar. Herhangi bir iÅŸleri olduÄŸunda engelli çocukları bırakabilecekleri bir yerleri yok. Kimseye güvenemiyorlar çünkü çocukları tamamen anneye baÄŸlı yaÅŸamaya alışkın. Bu konuda devletimizden ve kamu görevlilerinden engellilerin bakımı ve annelerine de psikolojik destek verilmesi için bakım merkezleri yapılmasını istiyoruz” dedi.

‘KIZIMIN ÖĞRETMEN OLMASINI ÇOK Ä°STERDÄ°M’

“Kızımın öğretmen olmasını isterdim” diyen Okulsev, “Buse, ‘anne ve baba’ diyebiliyor. Aramızdaki iletiÅŸim sayesinde bana derdini anlatabiliyor. Onun okuyabilmesini çok isterdim. Buse her ÅŸeyi anlıyor ve her ÅŸeyi biliyor. Çok duygusal biri. Engellilerin belki elleri, ayakları tutmuyor ama onların beyinleri var her ÅŸeyi anlıyorlar. Engellilere ön yargıyla bakılmayıp, destek olunması gerek” diye konuÅŸtu.

KIZI İÇİN AKÜLÜ TEKERLEKLİ SANDALYE İSTEDİ

Maddi durumlarının iyi olmadığını da belirten Okulsev, “EÅŸim emekli. 1700 lira emekli maaşı var. Engelli kızımın bakımı için 1180 lira evde bakım parası alıyorum. BaÅŸka da bir gelirimiz yok. OÄŸlum okula gidiyor. 400 lira ev kirası ödüyoruz, kalan para ile de geçimimizi saÄŸlıyoruz. Kızımın daha rahat gezip, hareket edebilmesi için akülü tekerlekli sandalyeye ihtiyacımız var. Bu konuda hayırseverlerden yardım bekliyorum” dedi.

KIZI İÇİN YAZDIĞI ŞİİRİ OKUDU

Okulsev’in engelli kızına yazdığı ‘Engel Tanımayan’ isimli ÅŸiirin dizeleri ise şöyle:

“Ben engelli annesiyim engel tanımayan / Sen cenneti ezerken dünyada, ben ekmeye çalıştım cenneti rüyama / Sen üstüne mama döken ele kızarken, ben eliydim mamasından kavradığım kaşığın / Sen sözünü tutan çocuÄŸu severken, ben anne sözünü bekledim yıllarca / Sen giyeceÄŸi elbise için tartışırken, ben seçemediÄŸi elbiseyi giydirdim sabırla / Sen oyuncakları kırıyor diye kızarken, ben oyuncaklara bakıp hayal kurdum aylarca / Sen evi dağıtıyor diye bağırırken, ben ayaÄŸa kalkmasını bekledim yıllarca / Sen senin bile yapamadığını isterken, ben her yapabildiÄŸine sevindim / Sen hep hesap sorarken öğretime, ben eÄŸilip omuz verdim öğrenmeye/ Ne mutlu ki, böyle bir çocuÄŸun annesiyim.”

‘ENGELLÄ°LER GÖZARDI EDÄ°LMESÄ°N’

Ä°ncirliova Engelsiz YaÅŸam DerneÄŸi BaÅŸkanı Merve Uysal da, “DerneÄŸimiz üyesi olan AyÅŸe Okulsev’i de bir engelli annesi olmasından dolayı yılın annesi seçtik. Kendi çocuÄŸu da engelli olmasına raÄŸmen diÄŸer engelli çocukların da annesi olarak her zaman dernek çalışmalarında yer aldı. Bizim isteÄŸimiz engellilerin bu toplumdan göz ardı edilmemesidir. Onlarla birlikte dünyada hep birlikte yaÅŸamamız gerekiyor” dedi.(DHA Burhan Ceyhan)

ResimLink - Resim Yükle

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.