BaÅŸkan Kale, Belediye’nin Borcunu Açıkladı

Ä°ncirliova Belediye BaÅŸkanı ve Cumhur Ä°ttifakı Ä°ncirliova Belediye BaÅŸkan Adayı GürÅŸat Kale, Aydınpost Canlı Yayın’ına katıldı. Merak edilen tüm sorulara cevap veren BaÅŸkan Kale, belediyenin toplam borcunu açıkladı. Soru cevap..

BaÅŸkan Kale, Belediye’nin Borcunu Açıkladı
Yayınlanma: Güncelleme: 863 views

Ä°ncirliova Belediye BaÅŸkanı ve Cumhur Ä°ttifakı Ä°ncirliova Belediye BaÅŸkan Adayı GürÅŸat Kale, Aydınpost Canlı Yayın’ına katıldı. Merak edilen tüm sorulara cevap veren BaÅŸkan Kale, belediyenin toplam borcunu açıkladı. Soru cevap ÅŸeklinde giden konuÅŸmanın satır baÅŸlarını okuyabilirsiniz.

Sizi tanımayanlar olabilir, bu açıdan kendinizi tanıtır mısınız?

“1956 doÄŸumluyum. Ä°lkokul ve ortaokulu Ä°ncirliova’da okudum. Liseyi Ä°zmir Atatürk Lisesi’nde, Ãœniversiteyi ise Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi, Petrol MühendisliÄŸi bölümünde tamamladım. 1980 yılında Petrol MühendisliÄŸi diplomasıyla, Devlet Petrol Åžirketi – Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığında iÅŸe baÅŸlamış bir Petrol Mühendisiyim. 23 yıl fiilen sahalarda Petrol MühendisliÄŸi alanında çalıştım. Çok ciddi sondaj tecrübeleri edindim, Türkiye’de petrolün olma ihtimali olan her yerde bulunmaktan mutluluk duydum. Bu çalışmalar bizi meslek hayatımızda baÅŸarılı hale getirdi. 2003 yılında emekli oldum. Özel ÅŸirketlerde de 10 yıl çalışma imkanım oldum.”

5 yıllık süreçte Belediye Başkanlığı size neler kazandırdı?

“Mühendislik formasyonum gereÄŸi,meslek hayatımda insan yönetmek, para yönetmek, zaman yönetmek zaten bildiÄŸimiz ÅŸeylerdi. Bunların sonuçları itibariyle performans bizim iÅŸimizin bir parçasıydı. Burada insan iliÅŸkisi, çözüm çözme, çözüme ortak olma gibi etkenleri öğrendik.

En büyük projeniz ne oldu?

“Ä°ÅŸleyen bir Belediyeyi sürdürmek, sürdürülebilir bir belediyeciliÄŸi hizmete geçirdik.”

Devraldığınız Belediye nasıldı?

“Borçlu ve iyi yönetilmeyen bir belediyeyi devraldık. Bunun böyle olmasının sebebi bizim seçilme oranlarımızda görünüyor. Bizim o dönem MHP olarak oy potansiyelimiz, 5 bin civarıydı. Aynı dönemde Ak Parti 10 bin, CHP 10 bin olarak biliniyordu. Benim gibi bir MHP adayının o dönemde seçilebilirliÄŸi çok makul gözükmüyordu. Ancak gayret ettik. Ä°nsanlara derdimizi anlatabildik, bu sayede diÄŸer partilerden de bize destek gelmesini saÄŸladık. O dönemki CHP’li ekip, iyi bir yönetim sergileyemedi. Ä°nsanların ihtiyaçlarını karşılamada, çözüm üretmede sorunlar aşılamadığı için biz geldik.”

Ä°yi ki 2009’da seçimi kaybetmiÅŸim dediÄŸiniz oldu mu?

“Özellikle 2009’da buraya ayağımızın tozuyla geldik. 1 Kasım 2009’da Ä°ncirliova’ya geldim. 30 Mart’ta seçim vardı. 5 aylık sürede, hiç tanımadığınız, bilmediÄŸiniz bir çevrede kendinizi anlatacaksınız. Parti içerisinde o zaman 4 Belediye BaÅŸkan Aday Adayıyız. Onların içerisinde birinci olma çabası göstereceksiniz. Onlara derdinizi anlatıp, vatandaÅŸla da görüşüp oy isteyeceksiniz. Bu gerçekten olması hayal denilen bir durumdu. Samimi olarak söylüyorum, ben o dönem seçim kazanmaya gelmedim. Åžunu yaptık, MHP’nin mutlaka güvenilir bir adayı vardır. MHP kiÅŸisel tercihler dolayısıyla gözardı edilecek bir teÅŸkilat deÄŸildir mesajı verdik.

Ä°nsanlar bu çabamızı ödüllendirdiler. Ä°ktidar partisinin baÅŸkan adayından fazla oy aldım. Bu beni kamçıladı. Bunu bir baÅŸka sohbette söylemiÅŸtim. O gün sonuncu olsaydım devam etmeyebilirdim. Ama iktidar partisi adayından fazla oy aldığım için bu iÅŸi baÅŸarmam gerekiyor dedim.”

İkinci dönemde Belediye Başkanı kafasıyla mı? Mühendis kafasıyla mı çalışacaksınız?

“Ben mühendisliÄŸi bırakamam ama artık Belediye BaÅŸkanı olmanın önemini anladım. Bugün ziyaret ettiÄŸim Acarlar’da, CHP’li olduÄŸunu ifade eden bir arkadaşım söyledi. BaÅŸkanım sen buraya gelmedin, bizim kahvelerde yanımızda oturmadın dedi. Samimi olarak konuÅŸtuk. Tabi bu konuda haklılar.

Şöyle haklılar, esasında ben Acarlar’a 500 kere gittim. Hal’e baktım, çöpüne baktım, yoluna baktım, parkına baktım. Ben Acarlar’la, Ä°ncirliova kadar ilgili oldum. Ben sadece ÅŸunu yapmadım. Bu benim kusurum; “AÄŸabey, ben çay içmeye geldim. Hadi bugün Türkmen kahvesinde çay içelim, Ahmet’in, Mehmet’in kahvesinde çay içelim.” demedim. Günümün önemli bir kısmını kahvede oturup, sohbet etmeden geçirdim. Bunları kabul ediyorum.

PiÅŸman deÄŸilim ancak bu dersi bilmiyormuÅŸum. Politikada bunun sadece reklama dönük, kendini tanıtma ve insanlar beni tanısın oy versin diye düşünüyordum. Bu yanlışmış. Ä°nsanlarla birebir çalışmamız gerekiyordu. Biz 2 aydır, her Pazar günü Acarlar’a gidip alışveriÅŸimizi orada yapıyoruz. Bunu bugüne kadar yapmadık.

Çünkü; 16 milyon borçla alınmış bir belediye var. Hayatını sürdürebilmesi için önce nefes alması lazım. Sizin dükkanınız var ama haciz memuru kapatacak. Bir taraftan içeriye mal koymanız lazım, bir taraftan birÅŸeyler üretmeniz lazım. Haciz memuru dükkanı kapatacak, ona birÅŸey sunmamız lazımdı. Ä°lk 3 ayımızı Ä°ncirliova Belediyesi’nin ipotekli mallarının ipoteklerini kaldırılması konusunda araÅŸtırma yaptık. Çünkü nefes almamız lazımdı. Bunu saÄŸladık. Ä°ncirliova Belediyesi para ödemiyor diye Ä°ncirliova esnafı, sanayisi mal vermiyordu. Bunu biz yürütmeye baÅŸladık.

Mayıs ayında su tahsilatını ilk devreden belediye biz olduk. Ä°lk devri çok sevecen olduÄŸumuzdan bizden yaptılar. Sonrasında hal gitti. Ä°ller Bankası’ndan ilk gelen paranın yarısı gelmiÅŸ. Bir yanlışlık olmuÅŸ. EÄŸer bu iÅŸ böyleyse biz gittik dedim. Çok şükür sonrasında para tamamlandı. Kadrolu ve taÅŸeron işçilerin maaÅŸlarını ödedik.

Mevzuat var, kanun yeni. Hiç kimse yeni kanunla ilgili hiçbir ÅŸey bilmiyor. Bütün ÅŸehir konusunda kimse bilgili deÄŸil, çünkü her ÅŸey yeni. Bizim Ä°ncirliova Belediyesi’ni tam anlamıyla tanıyıp, çözmemizle bunların hepsini halledebildik ama vatandaşın sürekli ihtiyacı var. Biriken istek ve ihtiyaçlar var. Bunlarında devamını getirebilmek için incelemelerimizi yaparak, projeleri tamamlayarak bugünlere gelebildik.

Acarlar için herkesten fazla titizleniyorum.

Adaylık süreci baÅŸlamadan önce Ayhan Yener’le oturup Acarlar’a, Ä°ncirliova’ya neleri yaparsak daha iyi hizmet veririz diye sohbet ettik. Benim Ayhan’la münasebetim gayet iyidir. Bugün düğün cemiyetinde karşılaÅŸtık. Birbirimize baÅŸarılar diledik.

Acarlar’a seslenir misiniz? Acarlar’a ne yapmayı planlıyorsunuz?

Biz Acarlar’ı, Ä°ncirliova’mızın en önemli büyük mahallesi olarak benimsiyoruz. Nüfus olarak en büyük 2 mahallemiz var. Birisi Acarlar, birisi Cumhuriyet Mahallesi. Bizde bu yüzden önemsiyoruz. Seçmen olarakta yoÄŸun bir kesim ve isteklerini önemsiyoruz.

2014 yılı seçimlerinde de ben bunu bilip, önemsiyordum. Hiçbir partinin adalet noktasında göstermediÄŸi dikkati ve adaleti gösterdim. Ben 15 kiÅŸilik meclis adayı listesine 4 tane Acarlar Mahallesi’nden arkadaşımı yazmıştım ve bunların 3 tanesi aynı anda görev yaptı. Hiçbir parti, 3 tane meclis üyeliÄŸini Acarlar’a vermedi. Bu dönemde meclis üyesi sayısı deÄŸiÅŸti, yine 4-5 arkadaşım var Acarlar’dan. Pek çok yerin temsil edilebilirliÄŸi için buna önem vermeye çalıştık.

Hizmet konusunda da tüm mahallelerimizi gezdik, Acarlar’ın durumu gördük. Yürüyen bir iÅŸleyiÅŸ olsada kurulan pazarlar kötü durumdaydı. Sokak aralarında pazar yerleri, yürümesi bile zor bir durumdaydı. Acarlar’da bir pazar yeri yapma giriÅŸimi olmuÅŸ ama atıl vaziyette kalmış, ciddi bir alan vardı. Acarlar’da zaten yer sıkıntısı vardı. Böyle bir alanıda biz farkedince, hayata geçirmek istedik. Fen Ä°ÅŸlerine talimat verdim, en kısa sürede buraya pazar yeri oluÅŸturulması için ne yapmamız gerekiyor onu çözmek istedim. Ben farklı düşünmüş olsam, bana burası zaten oy vermedi mantığıyla yaklaÅŸabilirdim baÅŸkalarına göre. Bununda lafını edenler oldu Ä°ncirliova’da. Ä°ncirliova’da hiç oy almadığın yere bunu neden yaptın dediler. Biz hizmet için geldik, kim oy verdi, kim vermedi mantığıyla yaklaÅŸma lüksümüz yok. Bu yapıda insanlarda deÄŸiliz. Ama bazıları bunların sürekli yüze vurulması gerektiÄŸini bizlere öğrettiler. Bak ben burayı yaptım, nasıl olmuÅŸ mantığı gerekiyormuÅŸ. Kahvede oturup bunları, hizmet verdiklerinizin yüzüne vurmanız lazımmış ki sizin orada olduÄŸunuzu görmeleri gerekiyormuÅŸ. Biz bunları öğrendik.

Sadece Acarlar’a 22 bin 732 metrekare parke taşı döşemiÅŸiz. Bu dönem zaman zaman söyleniyor. Acarlar’a, Sınırteke’ye ne yaptı, oraya ne yaptı, buraya ne yaptı. Biz büyük bir dergi çıkardık, Ä°ncirliova’ya ne yaptık diye. Az yaptık çok yaptık, ne yaptığımızı görelim diye bu dergiyi insanlara sunduk. Burada neler yapmışız, görebilirler.

Cumhur İttifakı üyesi olunca bazı işlerimiz kolaylaştı.

Bu dönem benimle ilgili kanaat konusunda en büyük algı Acarlar’da kanalizasyon, içme suyu, yaÄŸmur suyu yapılırken, BüyükÅŸehir tarafından yapıldı. Bu konuda hakkımı helal etmiyorum. Bu çalışmaların baÅŸlamasına biz BüyükÅŸehir meclisinde çok büyük katkılarda bulunduk. Ama büyük bir algı yapıldı. ASKÄ° tarafından yapılan bu algıların, operasyonların ve benimle ilgili söylenenlerin insan hakları kısmına geçmiÅŸ kısmını, ASKÄ° yöneticilerine helal etmiyorum.

Benim oradaki görevim, çevre temizliÄŸi ve çöp toplama konularıydı. Biz günde Ä°ncirliova’dan 100 ton çöp topluyorsak, 60 tonu Acarlar’dan çıkıyor. Biz bunu yapmaya da devam edeceÄŸiz.

Acarlar’ın önündeki tüm engelleri kaldırmak bizim görevimiz!

Acarlar’ın, Ä°ncirliova ekonomisine yaptıkları katıkı, sebze meyve dağıtımı konusundaki çalışmaları sebebiyle Ä°ncirliova’da hakkı çoktur.

Bizim görevimizin devamında, hükümetin eli burada olacak, hizmetler devam edecek, katlanarak hizmet vereceÄŸiz. Acarlar sınırları içerisindeki hal günümüz ÅŸartlarına uygun deÄŸil. O hal bölge hali olarak düzenlecek, Türkiye’nin en kullanışlı hal Bursa’daymış. AraÅŸtırdık, oradaki arkadaÅŸlarım yardımcı oldu. Sayın Mustafa SavaÅŸ’la birlikte biz bunu hayata geçireceÄŸiz, takipteyiz.”

Cumhur İttifakı adayı olduktan sonra ne gibi farklılıklar oldu?

“Moral açısından iyi oldu. Ä°ttifakla birlikte memleketin ihtiyacı olan birlik beraberlik konuları ortaya çıktı. 15 Temmuz’dan sonra ülkemizin içinde bulunduÄŸu durumun Dünya’da ne olduÄŸu konusu net anlaşılır hale geldi.

Hayatımız birlikte ve beraberlik içerisinde devam ediyor. Duyum ve izlenimler olarakta Aydın, birlikte ve beraberlik içerisinde olan nadir illerden birisi. Ä°ncirliova’da da bu konuda oldukça iyi bir birliktelik içerisindeyiz. Kadın kollarımız, gençlik kollarımız birlikte hergün çalışmalarını sürdürüyor.”

Kazım Günaydın Çalışmalarda Yer Alıyor mu?

“Kazım bey için Ä°ncirliova halkının ve siyasi arenanın beklentileri var. Çünkü siyasi olarak biz 2014 yılında yarıştık. Daha sonra ben seçildim, Kazım bey ilçe baÅŸkanı oldu. O dönemde de 2019 seçimlerinde aday olmak için çalışmalarını yaptı. 2018 seçimlerinden hemen sonra Ä°ncirliova Belediye BaÅŸkanı gibi sözler söylenecek kadar yakın bir durumdaydı. OluÅŸan ittifak durumları sebebi ile bu görev tekrar bize verildi.

Kazım bey’in baÅŸlangıçta bu konulara çok razı olmadığı konusunda duyumlar aldık. Sonuçta bu karar benim yada Ä°ncirliova’nın aldığı bir karar deÄŸil. Yukarıdan gelen bir karar. Sonrasında ben kendisini ziyaret ettim. Yöneticilerimiz ve iki partinin ilçe baÅŸkanlarıyla birlikte. Cumhur Ä°ttifakı’nın ve CumhurbaÅŸkanımızın kararının yanındayız dedi. Bugüne kadar da bunun dışında bir duyum veya görüntü almadık.”

Kayınçınızın başka partiden meclis adayı olmasına ne diyorsunuz?

“Tercihtir. Ben kiÅŸilerin tercihleri konusunda birÅŸey söyleme yetkisine sahip deÄŸilim. DiÄŸer kayınbiraderlerimde benim yanımdalar. Hepsine saygılıyım. Bizim ailece hepimiz ülkücüdür. Görüş farklılığı deÄŸil ancak bu bir tercihtir. Hayatı birlikte yaÅŸayacağız, bu da hayatın rengi.”

16 milyon Lira borcu olan bir belediyenin ÅŸuandaki durumu nedir?

“16 milyon borcu olan belediye zamanında dışarıdan mal alma, hizmet almada sıkıntı çekiyordu. Bütçe olarakta 13-14 milyon bütçesi olan bir belediyeydi. Kira alacaklarımız alınmamız, vergilerimiz toplanmamış. 5 buçuk milyon lira su alacaklarımızı da ASKÄ°’ye devrettik. Bu kadar borç var, alacak olduÄŸumuz parada gitti. Biz sonrasında Ä°ncirliova’yı yürütür hale getirdik.

Toplam borç 27 milyon lira!

Her türlü gelirimizi arttırma amacıyla, bugün Ä°ncirliova Belediyesi’nin yıllık bütçesi 45-50 milyon lira seviyesine geldi. 15 milyondan buraya geldi bütçe. Borcumuz var. Borç 27 milyon lira oldu ama 1 yıllık bütçesi karşılığı kadar borcu olan belediye, bütçesinin yarısı kadar borca sahip olmuÅŸ oldu.”

Ne kadar arazi sattınız?

“16 mahallemizde yer sattık. 19 milyon 983 bin 697 lira yapıyor. 2014-2019 yılı arasında bütçe gelirimiz 147 milyon lira olmuÅŸ. Bu para içerisinde sadece 20 milyon liralık kısım bu. Peki neden böyle olmuÅŸ açıklayalım.

BüyükÅŸehir yasasından önce, Ä°ncirliova Belediyesi kiÅŸi başına Ä°ller Bankası’ndan 27 lira aylık gelir elde ediyormuÅŸ. Yıllık olarak 300 lira gibi bir paraya tekabül ediyor. BüyükÅŸehir’e dönünce iÅŸ 27 liradan 12 liraya düştü. Yani 300 lira yıllıktan, 140 liraya düştü. Tabi oradan açık vermeye baÅŸladık.

Alan olarak eskiden yukarı mahallede su deposunun oradan, mezarlığın oraya kadar. Bu yandan ise benzinliğin ucundan, parkın oraya kadardı. Şimdi bunun 20 katından fazla alanda hizmet veriyoruz. 320 bin metrekare taş döşemesi yaptık. Bunun için giden para yaklaşık 11 buçuk milyon lira.

Bütün ilçenin hizmetini yapmak için gerekli personel, insanlara insanca hizmet için sosyal yardım bölümleri, öğrencilerimizin spor alanları ve araçları gibi hizmetlerin 20 kat artışı oldu.”

Özlem ÇerçioÄŸlu’nu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

“2 sene biz konuÅŸamadık. Randevu alınamadı, proje tartışmasını yapacak ortam bulamadık. Mecliste 1. toplantıdan sonra diyalog kesildi. Ä°nsani münasebetler konusunda sıkıntı yoktu sadece. 1. meclis toplantısında encümen seçiminde biz tesadüfen aynı oyu alan 6 kiÅŸiden birisi olarak ben tombaladan encümen üyesi oldum. Bu sebeple BüyükÅŸehir yönetimiyle çalıştık. Birinci yıl bu anlamda çok büyük bir çalışmamız olmadı. Devir teslim, organizasyon v.s. gibi iÅŸlerle geçti. Bu süre içerisinde çok büyük bir ÅŸey yapamadık. 2015 seçimlerinden önce Özlem hanım bir meclis toplantısında örnek iÅŸ birliÄŸi yapan belediyelerini söyledi. Bizde iÅŸ birliÄŸi yapma konusunda randevu istedik. Ä°lk ciddi iÅŸ birliÄŸimiz bu ÅŸekilde baÅŸladı.”

10 üzerinden kaç verirsiniz Özlem Hanım’a?

“4 puan veririm. Kurumsallık konusunda bir kazanımları olmadı. ASKÄ° çok gecikti. Pek çok yer hala vekaleten yürüyor. BüyükÅŸehir yapısı itibariyle bir Bakanlıktan çok daha etkin bir pozisyonda. Bunun hızlı bir ÅŸekilde yapılması gerekiyordu ama olmadı. Benim dışarıdan gördüğüm bu.”

Mustafa Bey’le ilgili gözleminiz nedir?

“Kamuda çalışmış olması, bankacılık yapmış olması, insan, para ve zaman yönetimi konusunda tecrübeli olduÄŸundan katkısı mutlaka olacaktır. Kurumsal bir inanışı kısa sürede getirebilecek kapasitededir.”

2014’te verdiÄŸiniz sözlerin kaçı yapıldı?

“Söz verdiklerimizin, yapılabilirliÄŸi konusunda tamamı yapıldı. Bazı yapamadıklarımız oldu elbet onlarda yeni dönemde tamamlanacak. Yeni yasa sebebiyle geciken durumlar kalıyor malesef. Bunları BüyükÅŸehir çözmeli ve bizim önümüzü açmalı.”

Niye “Yine, Yeniden GürÅŸat Kale” ?

“Güveniyorlarsa, dürüstlüğümüz, çalışkanlığımız, ÅŸeffaflığımız ve insanlara yakınlığımızla her türlü konuyu çözme konusundaki gayretlerimizi görüyorlarsa bize oy vermeliler.”

31 Mart’ta tekrar seçilirseniz, 1 Nisan’dan sonra nasıl bir Ä°ncirliova olacak?

“5 yıllık sürede yaÅŸadığımız sürede, BüyükÅŸehir’in ne kadar güçlü bir yapı olduÄŸunu görmesi lazım. Bu yapı içerisinde Cumhur Ä°ttifakı’nı bu açıdan iyi deÄŸerlendirmeli. Bizi BüyükÅŸehir’le birlikte seçmezse, bizim yine yapacaklarımız mevcut kanun çerçevesinde yapıyoruz.”

Ä°ncirliova’lılara ne kazandıracaksınız?

“Öncelikle ısıtma, soÄŸutma konusunda ilerleme kaydedeceÄŸiz. Seracılık yaygın bir ÅŸekilde Ä°ncirliova hayatına girecek. Pazarlama ve dağıtım konusunda kooperatiflere yardımcı oalcağız. SoÄŸuk hava deposu çalışmamız olacak. Tarımla hayatımızı barışık hale getirmeliyiz. GüneÅŸ enerjisi tecrübesi olan bir Belediye olarak bunu hayata sokacağız. Danimarka’daki tecrübeleri buraya yansıtacağız.” dedi.

ResimLink - Resim Yükle

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.